ANTITEST VIZSGÁLAT

IDŐPONTOT FOGLALOK

ÚJRAKEZDÉS

A munkához való visszatérés

A COVID-19 járvány 3. periódusának a vége felé tartunk, és már a legtöbb cég, vállalkozás az újrakezdés feltételeinek a kidolgozásán tevékenykedik. A munkahelyekre nagy feladat és felelősség hárul a fertőzésen átesett dolgozók visszafogadásának koordinálásában. Ezzel párhuzamban már sokan tervezik az elmaradt szakmai utakat, valamint a nyári utazásokat is.

Közel 4 millió ember megkapta valamelyik vakcinát, és a számítások szerint több mint 1 millió személy esett át a COVID-19 fertőzésen. Továbbra sincs pontos ismeretünk és tapasztalatunk, hogy ki mennyire védett, amely pedig az egyik legfontosabb kérdése az újrakezdésnek és az utazásoknak.

Ebben nyújt segítséget a RadiVert Diagnostic Kft., az MDC Clinic Egészségügyi Központ, valamint, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt, immunkémiai vizsgálatokat végző akkreditált laboratórium a Neumann Diagnostics Kft. révén elindított speciális diagnosztikai program. Az immunkémiai eljárású diagnosztikai módszer alapjául a nagy érzékenységű ADVIA Centaur® SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) teszt szolgál.

FIGYELEM!

Minden, amit az 

ellenanyagszint-mérésről

tudnia  kell

Az ADVIA Centaur® SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) tesztnek nagy szerepe lehet annak eldöntésére is, hogy mikor lesz szükség újabb emlékeztető oltásra.

Miben különbözik ez a módszer a többi antitest vizsgálatától?

Az ADVIA Centaur® SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) teszt összehasonlítva a Magyarországon elérhető antitest vizsgálatokéval a legmagasabb érzékenységű, és specificitású módszer. A teszt a SARS-CoV-2 elleni IgG antitestek, többek között a neutralizációs antitestek emberi szérumból történő kvalitatív és kvantitatív meghatározására szolgál.

A teszt célja a korábbi SARS-CoV-2 fertőzésre és/vagy az oltottságra utaló immunreakció azonosítása.

 

A szervezetnek idő kell, amíg a specifikus antitesteket megtermeli, ami a védekezéshez szükséges. Ez a fertőzés után kb. 10 nap, az oltás után 3-4 hét. A második oltás után lesz kifejezett.

Az igazoltan SARS-CoV-2-fertőzött tünetes páciensek esetén megfigyelték az IgM és IgG antitestek közel párhuzamos termelődését. Az IgM végül eltűnik, de a páciensek többségében az IgG kimutatható marad.

A neutralizációval összefüggő specifikus antitestek azonosítása fontos szerepet tölthet be a SARS‐CoV‐2 vírus elleni immunválasz kimutatásában mind a fertőzésen átesettek, mind az oltottak esetében.

 

A vizsgálat alkalmas az immunitás folyamatos követésére is, mind a betegségen átesettek, mind az oltottak esetében. Javasolt elvégeztetni a betegség lezajlása után 21 nappal, majd havonta, illetve az oltás után 1 hét és 1 hónap közti időszakban a kezdeti immunválasz mérésére, majd 3, 6, 9 hónappal később és ezt követően évente, az ellenanyag-titer után követése céljából.

Ennek a vizsgálatnak nagy szerepe lesz annak eldöntésére, hogy mikor lesz szükség újabb emlékeztető oltásra.

Hogyan történik az ellananyagszint-mérés?

A vizsgálat során, az infekciókontroll előírásainak maximális betartása mellett vénás vért veszünk, egy ún. zselés kémcsőbe, zárt vérvételi rendszeren keresztül. A labor eredménye 24-48 óra is elérhető.

A Centaur teszt komplikáltabb és komoly laboratóriumi hátteret igénylő eljárás, így nem hasonlítható össze az újbegyből vett vércseppből nyert gyorstesztekkel, amelyek nem adnak pontos számszerű eredményt!

Mit mutat ki az ellenanyagszint-mérés?

Az ADVIA Centaur® SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) teszt a vénás vérből az egyén antitestes védettségét jelentő antitest szintjét és állapotát számszerűsíti. A szám, arányos a vérben keringő neutralizáló antitestek mennyiségével, ami az oltások hatásosságára (időbeni lefolyásra) vagy szükségességére is ad információt.

A koronavírus-fertőzés nyomán a szervezetben termelődik az IgM néhány hétig, és az IgG a későbbi periódusban, – amely hónapokig, esetleg évekig mutatható ki.  

A teszt kiválóan alkalmas a tünetmentes, vagy a szegényes tünetekkel bíró személyeknél az esetleges fertőzés utólagos igazolására, valamint a lezajlott betegség későbbi kimutatására.

Ha valaki védőoltást kapott, akkor az ellenanyag-teszttel ellenőrizhető, hogy az oltás hatására megfelelő-e a szervezetben az ellenanyag-termelés.

A vizsgálat segítségével kimutatható, hogy az oltást követően kialakult-e már a megfelelő immunválasz a SARS CoV2 vírus ellen, azaz, hogy mekkora a vénás vérben a koronavírus spike receptor-kötő fehérje (S-fehérje) ellen termelt specifikus IgG antitest mértéke.

Hogyan kell értelmezni az ellenanyagszint-mérés eredményét?

A vizsgálat végeredménye egy szám, ami megadja a neutralizáló/semlegesítő anti-spike RBD IgG ellenanyagok szintjét U/ml mértékegységben. Az 1 feletti értéket tekintjük pozitívnak, az 1 U/ml értékekeket negatívnak. A felső méréshatár 150 U/ml., de ennél magasabb értékek is előfordulhatnak, amelyet a minták hígításával mérünk le. Más, szintén az anti-spike IgG-t mérő módszerek ettől eltérő mértékegységben és eltérő skálán dolgoznak, ezért a különböző típusú mérési eredmények összehasonlítása nem ajánlott, téves következtetések levonására lehet alkalmas. Több mérés, különböző páciensek esetén ugyanazon mérőmódszer/laboratórium méréseit célszerű összehasonlítani !

A Centaur teszt komplikáltabb és komoly laboratóriumi hátteret igénylő eljárás, így nem hasonlítható össze az újbegyből vett vércseppből nyert gyorstesztekkel, amelyek nem adnak pontos számszerű eredményt!

Eddigi tapasztalataink

A COVID-on átesett személyek mintáiban a tünetek után már 1-3 héttel kb. 80-90%-ban kimutathatóak a semlegesítő IgG ellenanyagok, legmagasabb szinteket gyógyulás után pár héttel mérhetünk. Jellemzően 5-10 U/ml közötti értékeket tapasztalunk COVID után pár héttel, de ettől jelentősen magasabb értékek is előfordulnak az esetek kb. 20%-ában, illetve az esetek alacsony %-ában a fertőzésen igazoltan átesetteknél sem mutatható ki ez a típusú ellenanyag. Legtöbbször ezen ellenanyagok szintje az átvészeltség és a gyógyulás után 3-6 hónappal egyedi mértékben –felére-harmdára- lecsökken, vagy el is tűnhet a szérumból, ritkábban alig változik. Későbbi ugrásszerű ellenanyagszint emelkedés reinfekció vagy védőoltás következménye lehet.

Az mRNS alpú (Pfizer-BioNTech, Moderna) vakcináltaknál gyakran találunk akár a post-COVID szintet megközelítő pozitv IgG szinteket egy oltás után közvetlenül már a második oltás felvétele előtt. A második oltás után 2-4 héttel a felső méréshatár körüli értékek a leggyakrabbak.

Az adenovírus vektorvakcináknál (Astra-Zenca, Sputnik V) lényegesen később, az első oltás után 4-6 héttel, jellemzően és  leggyakrabban a második oltás után hetekkel alakul ki a szeropozitivitás, melyek mértéke elmarad az mRNS alapú vakcinák második oltása utáni mérési adatoktól.

Inaktivált teljes vírust tartalmazó vakcinánál (Sinopharm) szintén a második oltás után hetekkel látjuk leggyakrabban  a pozitív mérési eredményeket, amelyek értéke az átlagos post-COVID szinteket kisebb mértékben meghaladja.

Fiatalabb felnőtteknél jellemzően hamarabbi a pozitivitás megjelenése, mint idősebb pácienseink esetén.

A COVID-on tünetesen vagy tünetmentesen átesett, gyógyulás után vakcinált pácienseknél jellemzően már az első oltás után a nem átesett egyének második oltás utáni anti-spike RBD IgG ellenanyag szintjeinek megfelelő értékeket tapasztaluk (Pizer-BioNTech).

FIGYELEM!

Alkalmas az oltás hatásosságának vizsgálatára is!

VÉDETTSÉGI KÁRTYA IGÉNYLÉSÉRE IS JÓ!

Az ADVIA Centaur® SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) teszt a Magyarországon jelenleg elérhető összes oltás (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca), valamint a már engedélyezett oltóanyagok (Johnson&Johnson, CoviShield, CanSino, CureVac) beadása után kialakult immunválasz mérésére alkalmas!

POZITÍV EREDMÉNY ALAPJÁN A VÉDETTSÉGI KÁRTYA KIADHATÓ

 

ÁRAK

Az ADVIA Centaur® SARS-CoV-2 IgG (sCOVG) vizsgálat ára: 9.000 Ft + 2000 Ft vérvételi díj

Email

bejelentkezes@posztcovid.hu

címünk

1047 Budapest, Baross utca 99.

telefon

+36-30-884-0511

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy megfelelő vizsgálat esetén kihelyezett vizsgálatra is lehetőséget tudunk biztosítani.

Bővebb információért hívja a +3630 934 3629-es telefonszámot!

AZONNALI ÜZENETKÜLDÉS